Site sahiplerinin en büyük sorunlarından birisi olan Wordpress site hızlandırma konusuna bugün bir açıklık getirmeyi hedefliyoruz. Günümüzün teknolojisinde yavaş web siteleri Google sıralamalarını tırmanamadığı gibi kullanıcılara da kötü bir deneyim yaşatıyor.
Yüzlerce web sitesine yapmış olduğumuz optimizasyonlar sonucunda sizlere deneyimlerimizi aktarıyor, dikkat etmeniz gereken noktalara parmak basıyor olacağız.
Web Sitelerimizi Neden Hızlandırmalıyız?
Web sitelerimizi hızlandırmanın aslında sanılanın aksine pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar web sitesini direkt olarak etkilemese de farklı kanallardan uzun vadede pek çok faydası bulunmaktadır.
- Adwords reklam maliyetimizi düşürür.
- Sıralamalarımızı arttırır.
- Hemen çıkma oranını düşürür.
Web sitelerimizi hızlandırırken dikkat etmemiz gereken Core Web Vitals yani Önemli Web Verileri metriklerine dikkat etmemiz gerekir. Bu metrikler Google’ın web sitemize giren kullanıcıları inceleyip kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak almış olduğu sonuçları yansıtır.
Wordpress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?
Wordpress site hızlandırma konusunda dikkat edilmesi gereken 3 temel başlık bulunmaktadır. Bu 3 maddeyi kusursuz bir şekilde uygularsanız web sitenizin hız optimizasyonu konusunda sorunlarını çözebilir, sitenizi ziyaretçilere mükemmel bir şekilde sunabilirsiniz.
- Hosting seçimi
- Tema seçimi
- Önbellek & optimizasyon eklentisi
Wordpress tabanlı sitemizin sayfa hızını arttırabilmemiz adına bu 3 maddeye önem vermemiz, web sitemizi bu 3 madde çerçevesinde inşa etmemiz, geliştirmemiz gerekmekte. Adım adım gidecek olursak öncelikle iyi bir sunucu, sonrasında hafif bir tema ve sunucumuzla uyumlu bir önbellek eklentisi seçmemiz gerekmekte.
Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?
Hosting seçimi oldukça mühim bir konu çünkü web sitemizi hızlı, optimize ve kaliteli sunucularda barındırmak isteriz. Bu hususta yabancı yada Türk hosting firmaları arasından seçim yapabiliriz.
Türkiye’de kullanabileceğiniz ideal hosting firmaları:
- Odeaweb
- Guzel Hosting
- İsim Kaydet
Yabancı olarak kullanabileceğiniz hosting firmaları ise:
- Hetzner
- Kinsta
Göz atabileceğiniz hosting firmaları arasındadır. Hosting seçimi yaparken kaliteli, hızlı ve kullanımınıza uygun yeterli limitlere sahip sunucular seçmeye özen gösterin.
Tema Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Günümüzde pek çok Wordpress teması gereksiz kodlarla, siteyi ağır yük altında bırakan işlemlerle, kodlama hatalarıyla dolu bir halde. Bu hususta web site hızlandırma konusunda seçeceğimiz sunucunun olabildiğince sade, temiz kodlanmış ve hızlı bir tema olması mühim. En hızlı Wordpress temaları içeriğimizde bu konuyu detaylı okuyabilirsiniz.
Günümüzde Elementor ve benzeri sayfa oluşturucu eklentileri ile yapılan temalar ne yazık ki hız konusunda problemleri olan, optimize etmesi zor temalardır. Bu sebepten ötürü Elementor yerine Gutenberg gibi sayfa düzenleyicileri olan temalar tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
Kullanabileceğiniz bazı tema seçenekleri şu şekilde:
- GeneratePress (Karadut kullanıyor)
- Kadence
- Astra
- Blocksy
Önbellek Eklentisi Nasıl Seçilir (Kritik)
Önbellek eklentisi seçimi mühim bir konudur. Web sitelerinde büyük hız değişimleri yaratan unsurlardan bir tanesi de önbellek ve optimizasyon eklentileridir. Bu hususta günümüzün popüler önbellek eklentileri WP Fastest Cache, LiteSpeed Cache ve WP Rocket eklentileridir.
Önbellek eklentisi seçiminde sunucunuzla uyumlu olan eklentiyi seçmek daha iyi bir performans almanıza olanak sağlayabilir. Örneğin Openlitespeed sunucularda LiteSpeed Cache eklentisini, Plesk + Nginx sunucularda da WP Rocket eklentisini kullanmanız önerilir.
Bununla beraber web sitenizin optimizasyonunu yaparken önbellek eklentileriyle beraber çalışabilen, sitenin derin optimizasyonunu yapabileceğiniz Perfmatters eklentisi ile de sitenizin performansını daha ileri bir noktaya taşıyabilirsiniz.
Bu eklentilerin temini için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
Wordpress Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Wordpress tabanlı web sitelerde siteyi yavaşlatan en mühim unsurlardan bir tanesi de resimlerdir. Bu sebepten ötürü sitemizde bulunan resimlerin boyutlarını küçültmeli, Google dostu yeni nesil formatlarda güncellemeliyiz. Bunun için Converter for Media eklentisi aracılığıyla resimlerinizi WebP formatına dönüştürebilirsiniz.
Gereksiz Eklentilerden Kurtulun
Wordpress sitelerinde hızlandırma işlemi yaparken karşılaşılan en büyük sorun çok fazla kullanılmayan, gereksiz eklenti bulunmasıdır. Bu eklentiler veritabanında kalıntılar bıraktığı gibi arkasında autoload sorguları da bırakmaktadır.
Web sitenizde kullanmadığınız, olmasa da olur dediğiniz her türlü eklentiyi tamamen devredışı bırakın, silin ve kalıntılarını temizleyin. Aksimet, WooCommerce, JetPack, Elementor, Smush gibi eklentiler çok faydalı olsalarda şart olmadıkları takdirde kullanılmaları web sitesini oldukça yavaşlatmaktadır.
Wordpress Site Hız Ölçümü Nasıl Yapılır?
Wordpress site hızlandırma işlemlerini tamamladıktan sonra aldığımız sonuçları değerlendirebileceğimiz bazı araçlar mevcuttur. Bunlar en yaygın olarak GTMetrix, PageSpeed Insights araçlarıdır.
Biz GTMetrix’ten ziyade PageSpeed Insights aracı üzerinden gitmekteyiz. Google’ın sunduğu sonuçlara göz atmak için ilgili pagespeed.web.dev adresine giriş yapın. Daha sonra site adresini arama çubuğuna yapıştırıp Analiz et butonuna tıklayın.
Sonuç
Bu içeriğimizde sizlere Wordpress site hızlandırma nasıl yapılır konusunu derledik ve derinlemesine detaylı bir biçimde anlattık. Bunun haricinde eğer ki optimizasyon konusunda halen eksikleriniz, aklınıza takılanlar veya sorunlarınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.