En Etkili SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Günümüzün yapılan en büyük hatalarından birisi SEO uyumlu makale yazımına yeterli önem verilmemesidir. Bu sebepten ötürü pek çok kişi makale yazmakta ve istedikleri sıralamaları, etkileşimleri alamamaktadır.

Sizde makale yazıyorsunuz ancak sıralama almıyor mu?

O kadar emek ve para harcıyorsunuz ancak sonuçlar hüsran mı?

Bu içeriğimizde sizlere uzun süredir edindiğimiz deneyimlerle beraber gelen SEO uyumlu makale yazmanın inceliklerini başlangıç düzeyi insanlar için anlatıyor olacağız. Bununla beraber makalenin devamında ücretsiz bir orta-üst düzey makale yazma eğitimi de bulabileceksiniz.

SEO Uyumlu Makale Nedir?

SEO uyumlu makale Google’ın kullanıcılar için uygun gördüğü makalelerdir. Bu durumda kullanıcı deneyimi yüksek, okunaklı ve düzgün şekilde yazılmış içerikler SEO uyumlu olarak kabul edilir. Bu kriterleri karşılamayan makaleler ise sıralama alamamaya mahkumdur.

Onaylanmış Tik
Onaylanmış Tik

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Şimdi sizlerle beraber SEO uyumlu makale nasıl yazılır hızlı ve mümkün mertebe detaylı bir şekilde göz atalım. SEO kapsamında Google’ın ve deneyimlerin senelerdir doğrulamış olduğu, kalıplaşmış yöntemler ile birlikte artık sizde makalelerinizi SEO kapsamında uygun hale getirebileceksiniz.

SEO’ya uygun içerik yazarken içeriğimizde kullanmamız gereken, içeriği daha okunaklı ve kullanıcı dostu hale getirmek için birkaç maddemiz mevcut.

  • Başlık
  • Meta description
  • Öne çıkarılan resim
  • Alt başlık hiyerarşisi
  • URL
  • İç linkleme
  • Paragraflar
  • Listeler
  • Tablolar
  • Anahtar kelime

Şimdi ise madde madde bu unsurları açıklayalım. Belki kulak aşinalığınız vardır veya zaten bildiğinizi düşünüyorsunuzdur ancak yanılma yada hata yapıyor olma ihtimaliniz var.

Başlık

İçeriğimizin ana başlığı H1 tagına sahip olarak geçer ve Wordpress tabanlı sitelerde ana başlık kısmı bu H1 tagına sahiptir. Bu sebepten ötürü içeriğimizde başka herhangi bir başlığa H1 tagı vermememiz gerekir.

Ana başlık belirleme
Ana başlık belirleme

Bunu bir kitabın kapağı gibi düşünebilirsiniz. Bununla beraber başlıkta her harfin başı büyük harf olmalı, SEO ve benzeri kısaltmaların ise tamamı büyük harfle yazılmalıdır. Herhangi bir özel kısaltma yada benzeri bir durum içermediği müddetçe bir kelimenin tamamını büyük yada küçük yazmayın.

Meta Description

Meta description bölümü kullanıcıların arama sonuçlarında başlığın alt kısmında yer alan kısa bir yazıdır. Maksimum 160 harf olarak belirlenebilir ancak önerilen uzunluğu ise 120-140 harf arasıdır.

Meta description görünümü
Meta description görünümü

Bununla beraber bu bölüm makalemizin ilk paragrafı ile aynı olabilir. Değiştirmek için ise Rank Math üzerinden description bölümünü değiştirebilirsiniz yazı editörünüzden. Aynı zamanda hedef anahtar kelimeniz de meta description bölümünde geçmelidir.

İlginizi çekebilir: En Hızlı Wordpress Temaları

Öne Çıkarılan Resim

İçeriklerinizin hepsinde istisnasız bir şekilde öne çıkarılan resim kullanmalısınız. Bu sitenizin ana sayfasında gezen kullanıcıların dikkatini çekebileceği gibi bazı durumlarda arama sonuçlarına da yansımaktadır.

Wordpress için ideal öne çıkarılan resim boyutu 1200×628 pixeldir.

Alt Başlık Hiyerarşisi

Alt başlıklarınızda iyi bir hiyerarşi kurgulamalısınız. Bu durumda ise içeriğimizi alt başlıklara bölerek kullanıcılara daha okunaklı bir içerik sunabiliriz. Bu durumda alt başlıklara ayırdığımız içerikte H2 tagları ile alt başlıklara bölelim. Eğer ki alt başlıklarında alt başlıkları mevcut ise H3 ve H4 taglarından faydalanabiliriz. Örnek bir yapı:

  • H2
  • H2
    • H3
    • H3
  • H2
    • H3
      • H4
    • H3

Şeklinde bir örnek yapı kullanılabilir. Tabii ki gerek duymadığınız müddetçe her konuyu alt başlıklara ayırmaya çalışmayın ve sıralı bir şekilde, düzen kurarak ilerleyin.

URL

URL bağlantımızda kullanıcılar için güven teşkil edecek basit ve sade bir URL kullanmaya özen göstermeliyiz. Bunun için Wordpress’in ayarlar sekmesinde kalıcı bağlantılar bölümünde Kalıcı bağlantı yapısı ayarını “Yazı ismi” şeklinde değiştirebilirsiniz.

Bununla beraber içeriklerimizin başlığındaki bütün kelimeleri URL içinde barındırmak zorunda değiliz. Bu sebepten ötürü başlığınızdaki önemli unsurları kısa bir şekilde URL’de geçirebilirsiniz.

Örnek: En Etkili SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? şeklinde bir başlıkta /seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir/ tarzında bir URL yapısı kullanabiliriz.

İç Linkleme

İçeriğimizde ilgili kullanıcıların ilgisini çekebilecek benzeri başka içeriklerimize yada kategorilerimize link çıkışı yapmamız gerekir. Bu hem tarama bütçesine katkıda bulunur hem de içeriğimizi daha SEO uyumlu hale getirir.

Paragraflar

Paragraflarımızda art arda çok fazla cümle kurmamalıyız. Bir paragrafın ortalama olarak 3 satırdan oluşması idealdir. Aksi takdirde kullanıcıyı sıkar ve okunma ihtimali düşer. Bu sebepten ötürü paragraflarımızı parçalara ayırmamız sağlıklı olacaktır.

Aynı şekilde paragraflarda kurduğumuz cümlelerde harf, kelime ve cümle hatalarına kesinlikle yer vermemeliyiz, noktalama işaretlerini doğru şekillerde kurmalıyız. Aynı şekilde kullanıcıyı oyalayacak boş bilgiler vermekten ziyade gerçekten kullanıcıyı bilgilendirecek anlamlı cümleler kullanmaya özen göstermeliyiz.

Listeler

İçeriğimizde listelerden yararlanarak kullanıcılarımız için merak edilen unsurları kısa bir şekilde derleyip toplayabiliriz. Kullanıcıların aradığı maddeleri düzgün ve anlaşılır şekillerde liste halinde kullanmak kullanıcı deneyimi ve SEO açısından faydalıdır.

Örnek bir liste kullanımı
Örnek bir liste kullanımı

Tablolar

Tabloları kullanarak belirli değerlerin karşılığını kolay bir şekilde verebiliriz. Tablo kullanımı aynı şekilde arama sonuçlarına da yansıyabilmektedir.

Arama sonuçlarına yansıyan bir tablo
Arama sonuçlarına yansıyan bir tablo

Anahtar Kelime

Anahtar kelimenizi belirlemeniz durumunda bu anahtar kelimeyi içeriğimizde belirli yerlerde geçirmemiz gerekir. Paragraflarda, başlıklarımızda, URL yapısında ve benzeri farklı yerlerde anahtar kelimelerimizi kullanırız.

Bu durumda spam yapmamaya dikkat etmeli, günümüz haber siteleri gibi kullanıcıyı art arda bu kelimelere boğmamalıyız.

Niche anahtar kelimeler bularak web sitemizi daha hızlı bir şekilde hem gelir hem trafik olarak avantajlı konuma sokabilir, rakiplerimizin arasından sıyrılabiliriz.

Sonuç

Sonuç olarak bu maddeleri uygulayarak sizde içeriğinizi SEO uyumlu hale getirecek kadar temel düzeyde bilgi sahibi oldunuz artık. Başlangıç düzeyinde edindiğiniz bilgilerin üstüne katmak, hit ve sıralama potansiyelini daha da üst kademeye çıkarmak ister miydiniz?

Ücretsiz bir şekilde sunduğumuz 11 Adımda SEO Uyumlu Makale Yazma Eğitimi isimli içeriğimize başvurmak için şu adrese gidebilirsiniz.

Ücretsiz eğitim için tıkla!

Ücretsiz SEO Uyumlu Makale eğitimi videosu

Nasıl SEO Uyumlu Makale Kontrol Edilir?

SEO uyumlu makale kontrol ve teyidi için aslında yukarıda anlattığımız maddelerin varlığını ve kullanımına göz atabilirsiniz. Bunun haricinde internet üzerinde farklı farklı makalelerin SEO uyumluluğunu ve özgünlüğünü kontrol eden araçlar bulunmaktadır.

Biz Semrush aracını öneriyoruz genel olarak On-page SEO analizi için.

SEO Uyumlu Makale Yazarlığı ile Para Kazanmak

SEO uyumlu içerik yazarak para kazanılabildiğini biliyor muydunuz? Eğer ki gerçekten iyi ve SEO kapsamına uygun şekilde makale yazabiliyorsanız pek çok web sitesi günümüzde makale yazdırıyor veyahut aylık periyotlarla editörlük yapacak kişileri arıyorlar.

Alacağınız fiyatlandırma genellikle 100 kelime başına sabit olarak belirlenir. Bu fiyat başlık sayısına, içerikteki resimlere ve benzeri şeylere göre değişiklik gösterebilir.

Makale yazarak para kazanmak
Makale yazarak para kazanmak

SEO Uyumlu Makale Örneği

SEO uyumlu makale örneği olarak şuanda okumakta olduğunuz içerik SEO uyumlu bir içeriktir. Bunu baz alabilirsiniz 🙂

SEO Uyumlu Makale Yazma Programı

SEO uyumlu makale yazma programı arayışı içerisindeyseniz kötü birkaç haberim var size. Kullanacağınız araçlar SEO belirli algoritmalar altında içerik yazdığı için hem cümlelerin anlamları hem de yukarıda anlatmış olduğumuz maddelerden yoksun kalacaklardır.

Bunun dışında halen daha bir program arayışınız var ise Article Forge aracına göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde SEO uyumlu makale yazmaya hevesli kişilerin sormuş olduğu soruları derledik ve cevaplandırdık.

SEO Uyumlu Ne Demek

SEO uyumlu dediğimiz şey aslında Google’ın sıralama metriklerine uygun olan şeylerdir. Google kullanıcı deneyimini yükseltmek ve en iyi sonuçları sunmak için SEO denen bir puanlama sistemini kullanır.

SEO Uyumlu Makale Fiyatları Ne Kadar?

SEO uyumlu yazılan makalelerin fiyatları 100 kelime başına belirlenir ve yazarın tecrübesinden kullandığı taktik, başlık, konu ve benzeri unsurlara göre değişiklik gösterir.

Makale Yazarlığı ile Para Kazanılabilir mi?

Karadut ekibinin büyük bir bölümü zamanında makale yazarlığı işi ile uğraşmış ve bu işten gelir sağlamıştır. 🙂

Bitiş

Bu içeriğimizde sizlere SEO uyumlu makale yazma konusunun inceliklerini temel düzeyde anlattık. Siz bu bilgilerin üstüne daha da fazla şey katmak istiyorsanız Sonuç başlığında sizlere ücretsiz olarak sunduğumuz 11 Adımda SEO Uyumlu Makale Yazma Eğitimi’ne göz atabilirsiniz. 🙂

3/5 - (2 votes)

Karadut, kullanıcılarına SEO, teknoloji ve trend konularda bilgiler sunmayı hedefleyen ve uzun süredir içerik üreticiliği yapan toplu bir ekipten oluşur. Üretilen içeriklerin tamamı özgün ve kullanıcı odaklıdır.

Yorum yapın

1