Astigmat nasıl görür merak edilebilir, görme bozukluklarından biri olan astigmat toplumda yaygın şekilde görülür. Derecesi 1.75 olan kişiler, gözlük kullanımına ihtiyaç duyabilir. Günlük hayatta zorlandıkları anlar sık şekilde karşılarına çıkabilir.
Yakın ve uzağın aynı anda net görülmediği bir görme bozukluğudur. Kişinin derecesine göre gözlük kullanımına dikkat etmesi gerekebilir.
Astigmat Nedir?
Gözün yapısında bulunan kornea, en ön tabaka olarak tanımlanır. Işığı kırma görevine sahiptir, kornea ışığı kırdıktan sonra gözün en arka kısmına ağ tabakasına iletir. Görüntülerin iletilmesi net şekilde görülmesini sağlar.
Işığı kırma kusuru bulunan gözlerde korneanın şeklinde düzensizlikler bulunur. Bozukluk olması ışığın doğru şekilde kırılmamasını ve görüntünün retinaya bulanık bir şekilde iletilmesine yol açar. Astigmat; göze gelen ışınların retinada odaklanamaması olarak tanımlanabilir.
Astigmat Neden Olur?
Astigmata neden olan çeşitli sebepler olabilir. Kırma kusurları genetik olabileceği gibi doğum sırasında ya da korneada oluşan sorunlardan kaynaklanabilir. Göze alınan darbeler ya da operasyonlarda astigmata yol açabilir. Astigmatın nedenlerine bakıldığı zaman en önemlisi keratakonus hastalığı olarak öne çıkar.
Sıradaki içeriğimiz: Soğuk pres nedir
Astigmat Olan Kişiler Nasıl Görür?
Gözde oluşan kırma kusuru, kişinin hem yakını hem de uzağı görmesini engeller. Net görüntü yakında ve uzakta oluşmaz. Diğer göz kusurlarında yaşanan durumlarda farklı olarak ayrılabilir. Nesnelerin görüntüsü uzar ve dağınık olarak algılanır.
Astigmatı olan kişiler bozuk görme sorunu ya da net olmayan bulanık görüntü ile karşılaşır.
Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Görme bozukluklarında görülen belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Belirgin ve ortak olarak görülen belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Bulanık görme.
- Karanlıkta araç kullanırken görmede zorlanma.
- Işıkların dağınık görünmesi.
- Gözleri kısma.
- Gölgeli görme.
- Baş ağrısı.
- Göz kaşıntısı.
- Göz yorgunluğu.
Günlük hayatı zorlaştıran görme bozukluklarından biri olan astigmat farklı belirtilere sahip olabilir. Astigmat nasıl görür sorusu için temel olarak bulanık görme tanımlaması yapılabilir. Yaygın şekilde görülen belirtileri bulunan kişiler, geç olmadan uzman kişilere danışmalıdır.
Göz muayenesinden sonra kesin şekilde tanı konulabilir. İncelemeler sırasında sebep olan durumlarda ortaya çıkabilir.
Astigmat Olan Kişiler Gözlük Kullanmalı mı?
Astigmat kişilerde farklı derecelerde görülebilir. Kişinin derecesine göre gözlük kullanması gerekebilir. 0.50 derece astigmat bir kişinin gözlük kullanmasına gerek olmayabilir. Günlük aktivitelerini gerçekleştirirken zorlanmaz.
Gözlük kullanımı tercih edilmediği durumlarda düzenli olarak kontrollere gidilmesi gerekir. Derecenin ilerlemesi durumunda gözlük kullanımına ya da farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Derecesi 1.75 olan kişiler, gözlüğe ihtiyaç duyabilir.
- Araç kullanırken ya da odak gerektiren aktivitelerde zorlanma söz konusu olabilir. Astigmat sorunu için kullanılan gözlüklerde bulunan cam özeldir.
- Korneada oluşan şekil bozukluklarını telafi etmek ve görüntülerin netleşmesini sağlamak için kavisli bir yapıya sahiptir.
- 4.00 derecenin üzerinde bulunan kişiler, gözlük kullanmadıkları zaman göz yorgunluğu ve baş ağrısı ile karşılaşabilir. Doktorun önerdiği aralıklarda gözlük kullanımına dikkat edilmelidir.
Astigmat Tedavisi Var mı?
Kişilere astigmat tanısı konulduktan sonra herhangi bir müdahalede bulunulmazsa derecenin ilerlemesi söz konusudur. Görme bozukluğu olan kişiler düzenli olarak kontrollere gitmelidir. Göz sağlığının önemi oldukça büyüktür; ihmal edilmemesi gerekir, uzmanların önerilerini uygulamaya da özen gösterilmelidir.
Kişide astigmat teşhis edildikten sonra farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Astigmat nasıl görür hakkında bilgi aldıktan sonra kesin teşhis için doktora gidilmelidir. Gözlük ve lens kullanımı tercih edilebilir. Kişiler isterse cerrahi yöntemlerle tedavi mümkündür.
Gözlük ve lens kullanımı derecenin ilerlemesini durdurabilir ama görme bozukluğunu ortadan kaldıramaz. Lazer ile sorunu kesin şekilde tedavi etmek mümkün olabilir.