Son zamanlarda konuşulan ve sorulan Oreo neden haram, gerçekten haram mı ve tüketilebilir mi sorularını cevaplıyor olacağız bugün.
Herkes Oreo helal mi diye sorarken Yeni Şafak üzerinde de paylaşılan “Oreo’nun helal olmadığı ortaya çıktı” başlıklı paylaşımlar bulunmakta. Buna dair birkaç kaynağı da ilerleyen başlıklarda sizlerle paylaşıyor olacağız.
Oreo Neden Haram?
Oreo neden haram sorusunun cevabı yapılan iddialara göre Oreo bisküvilerinde domuz sütü bulunması sebebiyle haram olduğu konuşuluyor. Ancak bu iddialar Türkiye’de satılan Oreo bisküvileri için geçerli değil.
İlginizi çekebilir: İlk küpe nasıl çıkar?
Oreo çakması farklı hesaplardan resmi açıklama süsüyle “Evet, Oreo helal değil” tarzında açıklamalar yapılmış olsa da Türkiye’de satılan Oreo bisküvilerde helal olmayan bir unsur bulunmamaktadır.
Bu durumun popülerliğini arttıran Oreo’nun resmi hesabından paylaşıldıktan sonra silinen yanıtı sebep oldu.
Oreo Helal mi?
Peki Oreo haram değil ise Oreo helal mi? Evet helal. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Pakistan’da Helal Sertifikasına sahip olan Oreo markasının ürünlerinde haram bir madde bulunmamakta. Bununla beraber Bisküvilerin paketinde bulunan içeriğe göz atarak teyit alabilirsiniz.
Mondelez International (Oreo’nun üretici firması) Oreo helal mi sorusunu cevapladı.
Mondelez International olarak, dünyada ürünlerimizi sunduğumuz 150’yi aşkın ülkedeki tüketicilerimizin geleneksel, kültürel özelliklerine ve dini inançlarına duyduğumuz saygı çerçevesinde, onların talep ve ihtiyaçlarına cevap vermek, bizim için büyük önem teşkil etmektedir. 2014 yılından bu yana Türkiye pazarına da sunduğumuz tüm Oreo ürünleri, Mondelez International’ın küresel kalite standartlarına ve Türkiye’deki Türk Gıda Mevzuatı‘na tamamen uygundur. Türkiye’de satılan tüm Oreo ürünleri, herhangi bir hayvansal hammadde veya alkol içermemektedir.
Şeklinde bir açıklamada bulundu.
Oreo Bisküvi İçeriği
Oreo bisküvi içeriğinde bulunan maddeler ışığında Türkiye’de satılan bisküvilerde helal olmayan bir unsur bulunmamaktadır. Bisküvilerin içeriği ise şu şekildedir;
Buğday unu (gluten içerir), şeker, bitkisel yağ (palm), yağı azaltılmış kakao tozu(%3,5), nişasta, glukoz-fruktoz şurubu, kabartıcılar (sodyum hidrojen karbonat, amonyum hidrojen karbonat), tuz, emülgatör (soya lesitini), aroma verici. Süt içerebilir.
İçeriğe baktığımız zaman herhangi bir helal olmayan besin maddesi söz konusu değildir. Bunun haricinde paketlerin üzerinde yazan besin değerleri ve oranlarına da göz atabiliriz.
Bununla beraber Oreo, müslüman yoğunlukta bulunan ülkelerde helal sertifikasına sahiptir. Bununla beraber Oreo’nun hayvansal ürünler içermeyen vegan türü bisküvileri de bulunmakta.
Ek olarak Kraft Foods ile yapılan görüşmeler sonucu alınan dönüşlerde “Oreo ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi’ne uygun ve helâl olduğu, içinde herhangi bir hayvansal madde ya da alkol bulundurmadığı” belirtilmiştir.
Oreo Haram Paylaşımları
Son zamanlarda “Oreo’nun haram olduğu ortaya çıktı” tarzında haberlerle karşılaşıyoruz. Şimdi sizlere birkaç kaynakta kimlerin neler paylaştığını derliyor olacağız.
- Yeni Şafak: Oreo’nun helal olmadığı ortaya çıktı
En sağlam haber Yeni Şafak üzerinde paylaşılan haber kaynağı olsa da Twitter ve benzeri pek çok farklı platform üzerinde de. Oreo’nun haram olduğuna dair paylaşımlar yapıldı.
Sonuç
Bu içeriğimizde Oreo neden haram ve gerçekten haram mı, tüketilebilir mi gibi soruları derledik, cevaplandırdık.