Geometri U Kuralı Nedir?

Geometri U kuralı sayesinde problemleri çözmek çok daha kolay olabilir. Geometri kuralları sayesinde öğrenciler, sorulara daha farklı bir bakış açısı ile yaklaşabilir.

Kalem ucu, U, M ve Z kuralı gibi çeşitli kurallar sayesinde geometri sorularını çözmek çok daha kolaydır. Geometrik hesaplamaların kolay bir hale gelmesini sağlayan kuralları karıştırmamak önemlidir.

U Kuralı Hangi Derste Anlatılır?

Öğrenciler, 7. sınıfa geldikleri zaman U kuralı ile tanışır. Matematik dersinde öğrenilen kural sayesinde geometri soruları daha pratik bir şekilde çözülebilir. Matematik dersi her öğrenci için ilgi çekici olmasa da ortaokulda görülen geometri konuları oldukça keyiflidir.

Çeşitli kuralların kullanılması ve soruların kısa süre içinde çözülmesi gibi durumlar sayesinde öğrenciler, matematik derslerine karşı biraz daha ilgili hale gelir.

U Kuralı İçin Şartlar Nedir?

Geometri U kuralı için öncelikle belirli şartlar vardır. Hesaplamalarda doğru bir şekilde U kuralını kullanabilmek için öğrencilerin şartlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Kuralın şartları öğrenildikten sonra geometri sorularını çözmek oldukça eğlenceli bir hale gelir.

U kuralı adının almasının sebebi doğruların birbirine paralel olmasıdır. Paralel iki doğru birbirine bağlıdır ve aralarında iki açı bulunur. U harfine benzer bir geometrik şeklin bulunduğu sorularda U kuralı kolay bir şekilde kullanılabilir. Paraleller arasında bulunan açıların toplamı her zaman 180 derecedir.

U Kuralı Nasıl Kullanılır?

U kuralına göre; birbirine paralel olan iki doğrunun bir başka doğru ile birleştirilmesi sonucunda oluşan iki açının toplamının 180 derece olması gerekir. Paralellerin oluşturduğu açıların eşitliği konusunda herhangi bir kural bulunmaz.

Herhangi bir açının belirtilmesi durumunda diğer açının 180 dereceye tamamlanması ile bilinmeyen açı kolay bir şekilde bulunabilir. Öğrenciler, matematik sorularında bilinmeyen açıları bulmak için U kuralını kullanabilir.

Bir diğer içeriğimize göz at: Chat GPT Nedir?

Benzer Geometri Kuralları

Geometride kullanılan kurallar sayesinde bilinmeyen açıları bulmak oldukça kolaydır. Geometri U kuralı dışında benzer kurallar öğrencilere oldukça yardımcı olur. Benzer mantığa sahip kuralları kullanarak sorularda bulunan, bilinmeyen açıların hesaplaması kolay çıkartma ya da toplama işlemleri ile bulunabilir.

Öğrencilerin eğlenerek çözdükleri geometri sorularında kullanılan kurallar şu şekildedir;

  • U kuralı.
  • Z kuralı.
  • M kuralı.
  • Kale ucu kuralı.

Z Kuralı

Paralel iki doğrunun başka bir doğru ile uçlarının kesişmesi ile oluşan Z harfine benzer durumlarda kullanılan kural için Z kuralı adı verilmiştir. Geometri U kuralı kullanılırken görülen paralel doğrulara benzese de görüntü olarak Z harfine benzer bir görüntü olmalıdır.

Paralelleri kesiştiren doğrunun paraleller ile arasında bulunan açılar birbirine eşittir. Arada kalan iç ters açıların birbirine eşit olması sayesinde sorularda verilmeyen açı pratik bir şekilde bulunabilir.

M kuralı

M kuralı, kalem ucu kuralı ile benzer bir şekle sahip olsa da farklı bir mantığa sahiptir. İki paralel doğru arasında yer alan kalem ucu şekli sayesinde bilinmeyen açıları bulmak mümkündür. Doğruları kesiştiren doğruların oluşturduğu aynı yöne bakan iki açının toplamı diğer yöne bakan açıya eşittir.

M kurallının kullanılabilmesi için dışarıda bulunan doğruların birbirine paralel olması gerekir. Paralellik şartı sağlanmadığı durumlarda M kuralı geçersizdir.

Sıradaki içeriğimiz: Ruble Neden Değersiz?

Kalem Ucu Kuralı

Kalem ucu kuralında görülen şekil M kuralına oldukça benzer. Mantık olarak sorularda iki kuralı birleştirerek bilinmeyen açıyı bulmak mümkündür.

Geometri U kuralı ile benzer bir şekle sahip olsa da üç açıya ihtiyaç duyulur. Paralel doğrular arasında yer alan üç açının toplamı 360 derece olmak zorundadır. Bilinmeyen açıyı küçük bir matematik hesabı ile bulmak oldukça kolaydır.

5/5 - (1 vote)

Karadut, kullanıcılarına SEO, teknoloji ve trend konularda bilgiler sunmayı hedefleyen ve uzun süredir içerik üreticiliği yapan toplu bir ekipten oluşur. Üretilen içeriklerin tamamı özgün ve kullanıcı odaklıdır.

Yorum yapın

1