Günümüzde pek çok kişi gözlük kullanmaktan bıkıp lense geçmek istiyor. Ancak akıllarda lens nedir, lens nasıl takılır, lens fiyatları çok mu pahalı gibi sorular belirebiliyor. Bu içeriğimizde sizlere lens türleri nelerdir, lens nereden hangi fiyata alınır ve nasıl kullanılır sorularını derliyor, cevaplandırıyor olacağız.
Lens satın alabilmek için doktorunuzdan reçete almanız gerekmektedir. Bu reçeteler 1 sene boyunca geçerlidir.
Kontakt Lens Nedir?
Kontakt lens, göze takılan yumuşak, şeffaf, plastikten yapılmış olan lens türüdür. Gözlük yerine kullanılan lens olarak en yaygın lens türü şüphesiz kontakt lenslerdir. Kontakt lenslerin en büyük özelliği yumuşak olmalarıdır.
Kontakt lensler günümüzde astigmat, miyopi, hipermetropi ve presbiyopi bizi göz kusurlarına sahip kişiler tarafından kullanılmaktadır. Astigmat sahibi bireylerde bazı durumlarda sert lens kullanılabilmektedir. Bu şekilde daha iyi bir görüş sağlanabilir.
Kontakt Lens Fiyatları Ne Kadar?
Kontakt lens fiyatları alacağınız lensin süresi, adeti ve markasına göre değişiklik göstermekte. Günlük lens fiyatları genel olarak kısa süreli kullanıma yönelik olması sebebiyle daha pahalıdır. Ancak aylık lens fiyatları ise genelde en çok tercih edilen, uygun fiyatlı lens çeşididir.
Günümüzde ortalama olarak lens fiyatları ise 1 aylık 6’lı lens kutusu 335 TL civarında. Yani 1 aylık 1 tane lens fiyatı 50-60 TL civarında değişebiliyor. Fakat burada unutulmaması lazım ki 1 tane lens sadece bir gözünüz için geçerli. Bu sebepten ötürü 6’lı lens kutusu sizi 3 ay idare edecektir.
Lens fiyatları bahsettiğimiz üzere alacağınız markaya göre değişiklik göstermekte. Bu hususta alacağınız marka lensin gerçekten size göre olup olmadığına dikkat etmeniz, bir doktor tavsiyesi almanız mühim. Uygun fiyatlı olduğu için kalitesiz bir marka lens almanız ilerleyen dönemde rahatsızlıklara ve sağlık problemlerine yol açabilir.
İlginizi çekebilir: Perebron öksürüğü arttırır mı?
Akıllı Lens Nedir?
Akıllı lens, kontakt lenslere nazaran daha ileri teknoloji çözümler sunmakta. Kullanıcılarının hem görüşünü iyileştirmekle kalmayıp ekstra faydalar sağlamakta. Akıllı lensler yeni çıkmış bir teknoloji olmasıyla beraber oldukça popülerdir. Akıllı lens özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
- Biyometrik ölçüm ve izleme: Akıllı lensler, göz içi basıncı, gözyaşı üretimi ve gözün hareketini izleyebilir. Bu özellikler, göz sağlığına dair değerli bilgiler sağlayarak, doktorların hastalarının durumunu daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
- Elektronik görüş iyileştirme: Bazı akıllı lensler, görsel bilgiyi elektronik olarak işleyerek ve düzelterek görüş kalitesini artırabilir. Bu, özellikle katarakt ameliyatı sonrası uygulanan akıllı intraoküler lenslerde kullanılır.
- Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamaları: Akıllı lensler, kullanıcının görüş alanına bilgi ekleyerek, sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimleri sunabilir. Bu teknoloji, oyun, eğitim ve navigasyon gibi alanlarda kullanılabilir.
- Glukoz ölçümü: Diyabet hastaları için geliştirilen özel akıllı lensler, gözyaşındaki glukoz seviyelerini ölçerek, kullanıcıların kan şekeri düzeylerini izlemelerine yardımcı olabilir.
Akıllı lensler takıldıktan sonra uzun bir süre boyunca gözde kalmaları gerekir ve göz içine ameliyat ile yerleştirilirler. Akıllı teknolojisi sayesinde hem yakını hem uzağı doğru açıda gösterebilecek potansiyele sahipler.
Akıllı lens teknolojisi gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Bu sebepten ötürü ilerleyen dönemde akıllı lenslerin daha da gelişmesi olası.
Akıllı Lens Fiyatları Ne Kadar?
Akıllı lens fiyatları kontakt lenslere nazaran daha pahalıdır. Akıllı lenslerin sunmuş olduğu özellikler, teknolojinin yeniliği ve maliyeti doğal olarak fiyatı yukarı taşımaktadır.
Akıllı lens ameliyatı fiyatları ortalama olarak 3500 – 4000 euro aralığında değişmektedir. Ancak bu fiyat gideceğiniz hastaneye, doktora, muayene ücretlerine göre değişiklik gösterebilir.
Akıllı Lens Taktıranların Yorumları
Akıllı lens taktıranların yorumları sayesinde bu lens türünü uygulamayı düşünenler daha detaylı bilgi alabilir, ameliyat süreci ve sonrası hakkında fikir edinebilirler. Günümüzde doktorlar tarafından akıllı lens ameliyatı her yaş grubuna ve her görme problemi yaşan bireye uygulanması önerilen bir ameliyat değildir. Akıllı lens taktıranların yorumları ise şu şekilde:
“Ömürlük olması çok güzel bir şey ancak akıllı lens herkese uygulanabilecek bir ameliyat türü değil. Belirli bir yaş üstü için gerçekten çok güzel bir ameliyat.”
“Göz hastalıklarında sıkça kullanılan bir tedavi yöntemi, özellikle 40 yaşından büyük ve yakını iyi göremeyen hastalarda katarakt ameliyatıdır. Katarakt tedavisi için, ameliyat sırasında tek odaklı bir lens takılması yaygın bir uygulamadır. Bu yöntem sayesinde, hastalar ameliyat sonrasında uzağı net görebilirler, ancak yakın mesafelerde okuma yapmak için gözlük takmak zorunda kalabilirler.”
“Çevremdeki herkesin yaptırdığı bir şey var ve ben de yapmak istiyorum. Ancak, kaliteli bir yerde yaptırmak önemli. En pahalı ve en güvenilir yer neresiyse, o yere gitmek gerekiyor. Ayrıca, kullanılan merceklerin kalitesi de çok önemli. En yüksek kaliteli mercekler Alman malı olanlardır ve en garantili olanlar bunlar.”
“Pederimiz için Koç Üniversitesi Hastanesi’nde bir işlem yapılacak. Doktorlar, tanıdık oldukları için orada yapılması daha uygun görünüyor. Göz durumu, tedavi için tam da uygun gibi görünüyor, doktorlar da bunu belirtmişler.”
Akıllı lens kullananların yorumları ise bu şekilde. Umarız aklınızda bazı fikirler oluşmasına yardımcı olmuştur. Daha fazla yorum için online mağazalardaki lens yorumlarını inceleyebilir, okuyabilirsiniz.
Renki Lens Nedir?
Renkli lens, kontakt lenslerin veya sert lenslerin renkli halleridir. Renkli lens kullanmak görüş alanını herhangi bir şekilde kısıtlamaz, kullanıcıyı rahatsız etmez. Fantastik farklı türlerde renkli lensler bulunur ve günümüzde pek çok kişi tarafından renkli lensler tercih edilir.
Günümüzün en yaygın lens renkleri ise şu şekilde:
- Ela lens
- Yeşil lens
- Mavi lens
- Kırmızı lens
- Gri lens
- Bal rengi lens
- Siyah lens
Görme problemi olmayıp göz rengini değiştirebilmek adına da lens kullanan pek çok kişi bulunmaktadır. Bu renkli lensler ise oldukça farklı desenlerde, tonlarda karşımıza çıkabiliyor.
Renkli Lens Fiyatları Ne Kadar?
Renkli lens fiyatları alacağınız markaya, adete ve kullanım süresine göre değişiklik göstermekte. Renkli lens fiyatları ortalama olarak 250-300 TL aralığında seyir etmektedir.
Lens Nereden Alınır?
Günümüzde lens alabileceğiniz pek çok online mağaza bulunmakta. Bununla beraber mahallenizde yada AVM içerilerinde bulunan fiziksel optik mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.
Lens Solüsyonu Nedir, Ne İşe Yarar?
Lens solüsyonu, lensleri kutularına koyarken kullandığımız bir sıvıdır. Bununla beraber lenslerin düşmesi, tozlanması, pislenmesi gibi durumlarda da temizlik bakımından kullanılabilecek bir dezenfektan görevi de görür.
Bir diğer içeriğimize göz at: Ertesi gün hapı kullananların yorumları
Lensi çıkarttığımız zamanlarda lensi saklamak için, lens üzerinde biriken bakterilerden kurtulmak için lens solüsyonu kullanmamız şarttır.
Lens Solüsyonu Fiyatı Ne Kadar?
Lens solüsyonu fiyatı sanılanın aksine aslında oldukça ucuzdur. Bir kutu/şişe lens solüsyonu fiyatı 60 ile 90 TL arasında değişiklik göstermektedir. Migros, N11, Hepsiburada gibi platformlardan alım sağlanabilmektedir.
Lens Kullanımı Nasıl Olmalı?
Lens kullanımı pek çok kişinin önemsemediği ancak oldukça mühim bir konudur. Bu hususta bazı dikkat etmeniz gereken sabit adımlar, maddeler bulunur. Doktorunuzla bizzat görüşerek bu adımların teyidini alabilir, doktorunuzdanda size özel bir lens kullanım talimatı alabilirsiniz.
- Lens takılıyken duşa girmeyin.
- Lens ile uyumayın.
- 18 saatten fazla lensleri takmayın.
- Lensleri çıkarttığınızda lens saklama kabının içerisine, temiz bir solüsyon aracılığıyla muhafaza edin.
- Lenslerin tozlanmasına, çizilmesine, hasar görmesine izin vermeyin.
- Lensleri ters takmayın.
Bunlar dikkat etmeniz gereken bazı lens kullanım talimatlarıdır. Şimdi dilerseniz lens nasıl takılır ve çıkartılır bu konulara değinelim.
Lens Nasıl Takılır?
Merakları hızlıca giderelim ve lens nasıl takılır konusuna değinelim. Lens takmak göründüğü kadar kolay değildir, aksine bir çiledir. İlk denemelerinizde 1 saat civarında uğraş vermeniz muhtemeldir. Sürekli olarak lensi çıkarıp takarak zamanla alışmanız gerekmektedir.
Lensi takarken sol elinizi kafanızın arkasından getirerek üst göz kapağınızı açmanız, sağ elinizin orta parmağıyla alt göz kapağınızı açmanız ve hiç oynatmadan sağ elinizin işaret parmağıyla lensi yerleştirmeniz gerekmektedir.
Lensi ilk taktığınız zaman lens tam oturmayabilir. Bunun için gözünüzü kırpıştırarak hızlıca sağa sola ve yukarı aşağıya doğru gözünüzü döndürün, lensin oturmasını sağlayın.
Lens takma işleminden önce ellerinizi mutlaka sabunlu suyla yıkadıktan sonra kurulamanız gerekmekte.
Lens Nasıl Çıkarılır?
Lensleri muhtemelen ilk denemenizde büyük bir zorlukla taktınız ve çıkartmak istemiyorsunuz. Şimdi gelelim lens nasıl çıkarılır sorusunun cevabına. O kadar emek verdiniz evet fakat enfeksiyon riskini önlemek adına lensleri düzenli olarak çıkartmamız, dezenfekte etmemiz gerekmekte.
Lensleri çıkartmak için lensleri takarken yaptığımız aynı pozisyonda sol elimiz ile üst göz kapağımızı, sağ elimizin orta parmağıyla ise alt göz kapağını çekiştirerek gözümüzü açıyoruz. Daha sonra işaret ve baş parmağımız aracılığıyla lensi kaydırarak çıkartıyoruz.
Lens çıkartma işleminden önce ellerinizi mutlaka sabunlu suyla yıkadıktan sonra kurulamanız gerekmekte.
Lens Takma Aparatı Nedir?
Lens takma aparatı, günümüzde lens takarken veya çıkarırken zorluk çeken kişilerin kullandığı bir aparattır. İlgili aparat aracılığıyla lensleri gözünüze kolay ve hijyenik bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Bununla beraber lens takma aparatlarının geneli lens çıkartma işlemi içinde kullanılabilmekte.
Genelde plastikten yapılan lens takma aparatları, eliyle direkt gözüne temasta bulunmaktan çekinen kişiler ve lens takarken zorluk yaşayan, düzenli enfeksiyon kapan kişiler için ideal bir seçimdir.
Sonuç
Bu içeriğimizde sizlere lens türleri nelerdir, uygun fiyatlı lens nereden ve hangi fiyata alınır, lens nasıl kullanılır ve takıp çıkartılır bu konuları anlattık.