Cimer (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) Halkın kurumlar veya tüzel kişiler hakkındaki şikayetlerini değerlendiren ve gerekli mercilere bildiren birimdir. Cimere kimin şikayet ettiğini nasıl öğrenirim? Sorusunu birçok platformda görmüş olabilirsiniz. Bu makalede bu sorunun ve diğer merak edilen soruların cevaplarını beraber göreceğiz.
Cimere Şikayet Etmek Ne Demek?
Cimer, kişilerin, kurumlar ve tüzel kişilerle ilgili şikayetlerini alan ve ilgili devlet birimlerine silsile yolu ile ileten ve şikayetin 15 gün içerisinde sonuçlanmasını sağlayan E-Devlet hizmetidir.
Cimere yapılan şikayetler, şikayetin muhattabı kurum ya da kişinin bulunduğu il valiliğine iletilir. Valilik şikayete konu yer veya kişi ilçede ise İlçe kaymakamlığına iletir ve oradan gerekli soruşturma başlatılır. Fakat yakın zamanda açıklanan verilere göre yapılan şikayetlerin yarısından fazlası asılsız olarak değerlendirilmiştir. Bundan dolayı karşı tarafın gerekli hukuki işlemlerde muhatap bulabilmesi için Cimere yapılan şikayetlerde, şikayet edenin kimlik, adres ve iletişim bilgileri kayıt altına alınmaktadır.
İlginizi çekebilir: Film Sinemada Ne Kadar Kalır?
Cimere Nasıl Şikayet Nasıl Yapılır?
Cimer, cimere yapılan şikayetlere muhattap kurum veya tüzel kişilerin de hukuki hakları olduğu ve hukuksal olarak cevap verebilmeleri adına şikayet eden kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini almaktadır. Cimere şikayet etmek için öncelikle cimerin resmi web sitesine veya E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekecek. Cimer sitesini açtığınızda sisteme giriş yapmak için sitenin sağ üst kısmındaki bağlantıyı kullanın. Cep telefonunuza gelecek olan onay kodu sonrası şikayetinizin yazıldığı ekrana ulaşabilirsiniz.
Şikayet metni ve diğer bilgilerin eksiksiz olarak doldurulması zorunludur. Şayetyalan beyanda bulunursanız, ileriki hukuki süreçte bu sizin aleyhinize olacaktır.
Cimere Şikayet Edeni Bulma
İnternet platformlarında birçok insan cimere şikayet edeni nasıl bulurum? Tarzı sorular sormaktadır. Sorular genellikle aynı pencereye hitap etmektedir. Bimere şikayet edeni öğrenme, cimere şikayet edeni öğrenme, cimere kim şikayet etmiş nasıl öğrenirim? Tarzı soruların cevapları aranmaktadır.
Daha öncede belirttiğimiz gibi kişi bir kurumu şikayet ettiğinde Cimer tarafından kişinin tüm bilgileri kayıt altına alınmaktadır. Burada amaç şikayete muhatap kurum ya da kişinin de hukuksal haklarının korunmasıdır. Şikayet eden kişi asılsız bir şikayette bulunursa, karşı tarafa hukuksal olarak dava hakkı doğmaktadır.
Sıradaki içeriğimiz: GSB Wifi Giriş & Çıkış Nasıl Yapılır?
Örneğin kişi, İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanlarından birisini şikayet etti diyelim. Cimer tarafından il valiliğine gerekli şikayet iletilir. Valilik ilçe kaymakamlığına iletir ve ilçe kaymakamlığı gerekli incelemeyi başlatmakla yükümlüdür. Kaymakamlığa gelen belgelerde ise şikayet edenin bilgileri yer almaktadır. Peki şikayet eden, asılsız bir şikayette bulunursa ne olur? Şikayet edeni nasıl buluruz?
Cimere şikayet edeni bulma konusu burada devreye giriyor. Haksız yere şikayet edildiyseniz, şikayet edeni dava etme hakkına sahipsinizdir. Avukatınız şikayet edenin bilgilerine erişebilir veya şikayet edenin ifade tutanağında bilgilerini görebilirsiniz.
Cimere Şikayet Edildim mi?
Tüm vatandaşlar cimer sistemini kullanmakta özgürdür. Şikayet etme nedenleri ya da hangi konularda şikayet edebileceğinize dair de herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Durum böyle olunca cimere şikayet edilip edilmediğinizi merak edebilirsiniz.
Cimere şikayet edilip edilmediğinizi öğrenebilirsiniz. Bunun için E-Devlet sistemine giriş yapmalı ve arama bölümünden cimer sistemini bulmalısınız. Daha sonra TC kimlik bilginizle şikayet edilip edilmediğinizi öğrenebilirsiniz.
Bunun dışında ALO 150 şikayet danışma hattı aracılığı ile de şikayet edilip edilmediğinizi öğrenebilirsiniz. Bu hizmeti kullanmak için de TC kimlik bilginize ihtiyacınız olacak.