Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? 34 Durum

Ramazan ayının gelmesiyle beraber insanların merak ettiği konulardan birisi de orucu bozan şeyler nelerdir, şunu yaptım acaba orucum bozulur mu tarzında konular oluyor. Bu hususta sizlere 34 farklı durumun orucu bozup bozmayacağını anlattık.

Orucu bozan durumlar günümüzde insanların alışkanlıklarının, ihtiyaçlarının değişmesiyle beraber artış gösterebiliyor. Bu sebepten ötürü sizlere 2023’ün en güncel oruç bozan durumları nelerdir bunları listeledik. Şimdi başlıyoruz.

Öpüşmek Orucu Bozar mı?

İslami açıdan öpüşmek orucu bozmaz. Fakat orucu tutan kişilerin oruçluyken cinsel ilişkiye girmeleri orucu bozmaktadır. Bununla beraber öpüşme esnasında öpüşmenin ne kadar ilerlediği, cinsel temasın ne kadar olduğuna ve evrildiğine göre oruç bozulabilmektedir.

Yanaktan Öpmek Orucu Bozar mı?

Yanaktan öpmek cinsel durumlara evrilen dudaktan öpüşmenin aksine orucu bozan bir unsur değildir. Dilediğiniz kişiyi yanaktan öpebilirsiniz. 🙂

Sevişmek Orucu Bozar mı?

Sevişmek orucu bozan bir unsurdur. Cinsel ilişki, sevişmek ve buna benzer aktiviteler oruç vakti yapılması uygun değildir ve yapılması takdirinde o oruç geçersiz sayılır.

Alakalı içeriğimiz: Fantezi Yapmak Dinen Caiz mi?

Kusmak Orucu Bozar mı?

Mide rahatsızlığı ve benzeri durumlarda kişinin elinde olmadan bir kusma durumu söz konusuysa oruç bozulmaz. Ancak kişi kendisini bilerek kusturmaya çalışıyor, itekliyor ise evet orucunuz bozulur.

Bununla beraber istem dışı bir kusma durumunda kişi eğer kusmuğunu tekrar yutarsa orucun temeli ile bu durum çelişmesi sebebiyle gene orucunuz bozulur.

Balgam Yutmak Orucu Bozar mı?

Bilinçli bir şekilde yutulmadığı takdirde balgamı yutmak orucu bozmaz. Gün içerisinde balgam ile alakalı bir sorununuz varsa gene de kazayla yutmamak adına müsait bir ortamda çıkartmanız en doğrusu olacaktır.

Tükürük Yutmak Orucu Bozar mı?

İnsan ağzı gün içi sürekli olarak tükürük üretmektedir ve mecburi olarak bu tükürüğün yutulması gerekir. Tükürük yutmak orucu bozmaz ve tükürüğü yutmamaya çalışmak sağlık sorunları ve ağızda kuruluk yaratabilir.

Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Kan vermek orucu bozmaz ve orucun amacını etkileyen unsurlarla çelişmez. Bu sebepten ötürü sorunsuz bir şekilde kan verebilirsiniz. Fakat kan verecek kişinin gün içi sıvı kaybından kaynaklı sağlık problemleri yaşamaması için sahurda bol sıvı tüketmesi önerilir.

Bununla beraber oruçken kan verme durumlarında baş dönmesi, halsizlik ve benzeri durumlar oluşabilir.

Ağlamak Orucu Bozar mı?

Ağlamak orucu bozan unsurlardan birisi değildir. Gönül rahatlığıyla ağlayabilirsiniz.

Lazer Orucu Bozar mı?

Lazer yani kıl ve tüylerin alınması işlemi orucu bozan bir unsur değildir. Buna hem epilasyon türleri hemde tıraş olmak ve benzeri durumlarda geçerlidir.

Kan Almak Orucu Bozar mı?

Kan almak, İslam dini açısından orucu bozmaz. Kan almak, orucun ana amacını etkilemeyen bir eylemdir. Ancak, kan alımı sonrasında kan kaybına bağlı olarak kişinin kendini zayıf veya baygın hissetmesi durumunda orucunu bozması gerekebilir.

Bununla birlikte, kan alma işlemi sırasında bir kişi bayılır veya güçsüz hissederse ve bir sağlık sorunu yaşarsa, bu durumda oruç bozulabilir. Bu nedenle, herhangi bir sağlık sorunu varsa, bir kişinin kan alma işlemi için doktoruna danışması ve tavsiyelerine uyması önemlidir.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?

Diş fırçalarken diş macunun kaza veya bilinçli olarak yutulmaması takdirinde herhangi bir şekilde orucunuz bozulmaz.

Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Göz damlası vücudunuzun başka bir bölgesine uygulanan tıbbi bir tedavidir ve orucu etkileyen, orucun amaçlarıyla çelişen bir unsur barındırmadığı için orucunuzu bozmaz. Bununla beraber lens takmak, göz losyonu kullanmakta aynı şekilde orucunuzu bozmaz.

Kulak Damlası Orucu Bozar mı?

Kulak damlası kulak bölgesine yapılan tıbbi bir tedavidir ve herhangi bir şekilde orucu bozamaz. Fakat kulağınıza yapacağınız damlayı ağız yoluyla almanız gerekiyor ise evet orucunuz bozulmaktadır.

Cünüpken Oruç Tutulur mu?

Cünüpken, cenabetken oruç tutulur mu derseniz cünüpken oruç tutulamaz ve dinen uygun değildir. Bu sebepten ötürü cünüpken tutacağınız oruç geçerli sayılmaz. Oruç tutan bireyin vücudunun tamamen temiz olduğundan da emin olmak gerekir.

Mastürbasyon Orucu Bozar mı?

Erkek veya kadınlarda mastürbasyon yapmak evet orucu bozmaktadır. Gün içi yüksek mastürbasyon veya sevgilinizle cinsel duygu & ilişki yaşama isteğiniz tetiklenebilir. Bu ve benzeri durumlar istem dışı olması takdirinde orucu bozmaz fakat mastürbasyon veya cinsel bir birliktelik orucu bozmaktadır.

Oruçken Rüyalanmak Orucu Bozar mı?

İslami açıdan rüyalanmak orucu bozmaz. Çünkü rüyalanma durumu kişinin bilinciyle yapılan, kasıtlı bir işlem değildir. Bu sebepten ötürü rüyalanmak orucu bozmamaktadır.

Mezi Orucu Bozar mı?

Mezi, meni veya cinsel ilişki sırasında çıkan diğer cinsel sıvılar gibi, orucu bozan maddelerdendir. Dolayısıyla, mezi geldiğinde oruç bozulur ve o gün oruç tutulmamış sayılır.

Banyo Yapmak Orucu Bozar mı?

Banyo yapmak temelde orucu bozmamaktadır. Fakat banyo yaparken kaza ile su yutulması gibi durumlar oldukça popülerdir. Buna dikkat edilmesi gerekir.

Burun Kanaması Orucu Bozar mı?

Burun kanaması orucu bozan, orucun mantığıyla çelişen bir unsur değildir.

Diş Kanaması Orucu Bozar mı?

Diş kanaması orucu bozan unsurlardan birisi değildir. Fakat diş kanama sürecinde kaza ile kanın yutulmasını önlemek adına kanama ilk fırsatta durdurulmalıdır.

Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Burun spreyi vücudun farklı bir bölgesine yapılan tıbbi bir tedavi olması sebebiyle herhangi bir şekilde orucu bozmaz. Fakat bazı burun spreyleri ağız yoluyla alınmaktadır ve bu durum orucunuzu bozabilir.

İğne Orucu Bozar mı?

İslami açıdan bakmak gerekirse iğne olmak orucu bozmaz. Her halükarda oruçlu bir kişinin iğne yaptırmadan önce doktoruna danışması ve iğnenin orucu bozup bozmayacağı hakkında bilgi alması önemlidir.

Aşı Orucu Bozar mı?

Aşı, orucu bozmaz. Oruç tutan kişilerin sağlık nedenleriyle aşı olmaları gerektiğinde, aşı yaptırmaları orucun geçerliliğini etkilemez. Çünkü aşı, orucu bozan şeylerden değildir.

Serum Orucu Bozar mı?

Serum kullanması gereken birisi sağlık problemleri yaşaması sebebiyle orucunu mecburi olarak bozabilir. Serum kullanımı orucu bozsa da mecburi bir durum olduğu için İslami açıdan bir sorunu yoktur.

Krem Sürmek Orucu Bozar mı?

Krem sürmek vücudun farklı bölgelerine yapılan tıbbi bir tedavi olması sebebiyle orucunuzu bozması mümkün değildir.

Küfür Etmek Orucu Bozar mı?

Küfür etmek orucu bozar ve İslami açıdan uygun bir davranış değildir. Günlük yaşantısında küfür kullanımını alışkanlık haline getirmiş kişilerin ramazan ayı başta olmak özere özellikle oruçken küfür etmemeye dikkat etmeleri gerekir.

Parfüm Orucu Bozar mı?

Parfüm kullanımı orucu bozmamaktadır. Fakat kaza ile parfümün damlalarının ağızdan içeri girmesi orucu bozabilir. Bu tarz durumların oluşmaması için dikkatli olunması gerekir.

Ruj Orucu Bozar mı?

Ruj kullanımı orucu bozmamaktadır. Ancak dil veya ağız aracılığıyla bilinçli veya kazayla rujun tadına bakılması orucu bozabilir.

Oje Orucu Bozar mı?

Oje kullanımında oruç ile alakalı herhangi bir durum söz konusu olmadığı için orucu bozmamaktadır.

Makyaj Orucu Bozar mı?

Makyaj yapmak oje ve ruj kullanımında olduğu gibi aynı şekilde orucu bozmamaktadır.

Kolonya Orucu Bozar mı?

Kolonya kullanmak İslami olarak oruca ters düşen bir davranış değildir. Kolonya içilmediği takdirde herhangi bir şekilde oruç bozulmaz.

Sakız Orucu Bozar mı?

Sakız çiğneme durumunda eğer ki çiğnenen sakız aromalı değilse, tatsız sade bir sakız çiğneniyorsa (Örneğin Falım) orucu bozmamaktadır.

Tırnak Yemek Orucu Bozar mı?

Tırnak yemek özünde ağızdan bir yeme işlemi gerçekleştirildiği için orucu bozmaktadır. Bununla beraber ağzınızla tırnağınızı soyarken de istem dışı olarak tırnak yutulabilir. Bu sebepten ötürü uygun bir davranış değildir.

Adet Olunca Oruç Bozulur mu?

Evet, adet dönemi sırasında oruç bozulur. Adet kanaması, vücuttan sıvı ve kan kaybına neden olur ve bu durum oruç tutmanızı zorlaştırabilir. Ayrıca, adet dönemi sırasında kadınlar bazı fiziksel ve duygusal rahatsızlıklar yaşayabilirler, bu da oruç tutmalarını zorlaştırabilir.

Oruç Bozmanın Cezası Nedir?

Oruç bozmanın cezası iki kameri ay veya 60 gün boyunca aralıksız bir şekilde oruç tutmaktır. Bunu yapamayacak durumda olan bir kişi 1 fakiri 60 gün boyunca veya 60 fakiri 1 gün boyunca doyurmak zorundadır. Bununla beraber bozulan orucun tövbesi ve kazası da yapılması gerekir.

Sonuç

Bu içeriğimizde sizlere orucu bozan şeyler nelerdir konusunda toplam 34 durumu detaylı bir şekilde açıkladık, sunduk. Hayırlı ramazanlar dileriz.

5/5 - (1 vote)
author logo karadut
Karadut

Karadut, kullanıcılarına SEO, teknoloji ve trend konularda bilgiler sunmayı hedefleyen ve uzun süredir içerik üreticiliği yapan toplu bir ekipten oluşur. Üretilen içeriklerin tamamı özgün ve kullanıcı odaklıdır.

Karadut, kullanıcılarına SEO, teknoloji ve trend konularda bilgiler sunmayı hedefleyen ve uzun süredir içerik üreticiliği yapan toplu bir ekipten oluşur. Üretilen içeriklerin tamamı özgün ve kullanıcı odaklıdır.

Yorum yapın