Test Sonucu Kan Değerleri Anlamları Nelerdir?

Test yada başka bir sebepten dolayı kan verdiğimizde gelen sonuçlarda çıkan kan değerleri anlamları ve bu değerlerin iyi olup olmadığını hep merak etmişizdir. Bu içeriğimizde sizlere bu değerlerin ne anlama geldiğini ve ortalama sağlıklı bir insanda olması gereken kan değerlerinden bahsedeceğiz.

Kan Değerleri Anlamları

Gelelim kan değerlerinin anlamlarına. Bu anlamlar sayesinde eksik yada fazla olan değerlerimizin neyle alakalı olduğuna ve bize nasıl etkileri olabileceğine dair fikir sahibi olabiliriz. Bu kısımda bilinmeyen değerler hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

Kan testleri sonucunda ölçülen bazı önemli değerler ve kan değerleri anlamları şunlardır:

  • Hemoglobin: Kan hücrelerinin içinde bulunan ve oksijen taşıyan bir proteindir. Hemoglobin seviyesi, oksijenin vücuda yeterince ulaşıp ulaşmadığını gösterir.
  • Eritrosit: Kan hücrelerinin bir türüdür ve oksijen taşır. Eritrosit sayısı, vücuttaki oksijen miktarını gösterir.
  • Leukosit: Bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin bir türüdür ve vücutta enfeksiyonlara karşı savaşır. Leukosit sayısı, vücuttaki enfeksiyon riskini gösterir.
  • Trombosit: Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerdir. Trombosit sayısı, kan pıhtılaşmasının normal seviyesini gösterir.

Bu değerlerin yanı sıra, kan testleri sonucunda ölçülen diğer değerler de bulunur. Örneğin, kan şekeri, kolesterol, tümör belirteçleri gibi değerler de önemlidir. Bu değerlerin normal değerleri, kişinin yaşı, cinsiyeti ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak belirlenir.

Bu şekilde insanların genellikle bilmediği kan değerleri anlamları ve detaylarına değinmiş olduk. Kan değerleri anlamları hakkında diğer seçenekleri de merak ediyorsanız ne işe yaradığını internette araştırıp daha detaylı anlatım bulabilirsiniz.

Kan Tahlilinde Hangi Değerler Önemli?

Kan tahlili verdikten sonra ilk etapta en önemli sayabileceğimiz, asıl dikkat etmemiz gereken değerler bulunur. Bu değerlerin sağlıklı olması bizi daha büyük sağlık sorunlarından koruyacağı gibi içimizi bir tık daha ferah tutmamıza olanak sağlar. İşte o değerler:

  • Kan şekeri ve insülin
  • ALT/AST/GGT
  • Hemoglobin ve hemotokrit
  • Sedimantasyon hızı
  • TSH
  • Total kolesterol
  • Kreatinin
  • B12 ve D vitamini değerleri
  • Hs-CRP

Bu değerler özellikle sağlık seviyenizi belirli bir seviyenin üstünde tutmanıza olanak sağlayacak önemli kriterlerdir.

Kan Değerleri Normal Kaç Olmalı?

Kan değerleri anlamları ve değerleri hakkında bilgi edinmemiz için öncelikle normal değerler hakkında fikir sahibi olmamız gerekir. Bu normal değerler kişiden kişiye ve yaştan yaşa göre değişiklik gösterebilse de ortalama değerler her daim mevcuttur.

Sizde bu değerlere bakarak ortalama bir normallik seviyesi çıkartabilir, kendinizle kıyaslayabilirsiniz. Ancak asıl yorumu her zaman bir hekimin yapması daha sağlıklı olacaktır. Normal kan değerleri tablosu ise aşağıdaki gibidir:

Değer AdıBirimiNormal Değer
Ferritinug/L24-336
Vitamin B12ug/L126-505
TSHmIU/L0.7-6.4
Demir (serum)ug/dL50-120
LDL kolesterolmg/dL50-150 >130 mg/dL Kardiyovasküler Hastalık Riski
Trigliseridmg/dL0-150 >150mg/dL Kardiyovasküler Hastalık Riski
Alanin aminotransferaz (ALT)IU/L0-50
Aspartat transaminaz (AST)IU/L0-50
Glukoz (Açlık Kan Şekeri)mg/dL74-106 <70 mg/dL Hipoglisemi 100-125 mg/dL Bozulmuş Açlık Glukozu >126 mg/dL Diyabet
Üre (Serum/Plazma)mg/dL17-43
Kreatininmg/dL0.3-1
Ürik asitmg/dL3.5-7.2
Romatoid faktör (RF)IU/mL0-30
C reaktif protein (CRP)mg/L0-5
Glomerül Filtrasyon Hızı (tGFR hGFH eGFR CKD-EPI)mL/dk/1.73>60
Normal kan değerleri tablosu

Gördüğünüz üzere basit bir şekilde sizlere kan değerlerinin normal aralıklarını verdik. Bu sayede sizde küçük çaplı bir kontrol gerçekleştirebilirsiniz.

Kan değeri sonuçları ve normal değerler yaştan yaşa göre değişiklik gösterebilir bu sebepten ötürü her şekilde bir doktora görünmenizi öneririz.

Kan Tahlili Nasıl Yapılır?

Kan tahlili yaptırmak için kayıtlı aile hekiminizden randevu alıp hekiminizin verdiği saatte kan verebilirsiniz. Kan tahlili yaptırmaya gitmeden önce herhangi bir şey yiyip içmemeniz gerekir.

Kan tahlili yaptırmak
Kan tahlili yaptırmak

İlginizi çekebilir: Perebron ne işe yarar

Kan alınmadan önce damar tespit edilir ve ilgili alan alkol ile temizlendikten sonra iğne batırılır. Daha sonrasında hekiminizin belirlediği renkli kan tüpü iğneye yerleştirilir ve kan depolanır. Daha sonrasında iğne çıkartılır ve pamuk ile bastırılır.

Pamuğu mümkün mertebe sert bastırın aksi takdirde morarma ve şişme yapabilir.

Kan Tahlili Sonuçlarına Nasıl Bakılır?

Kan tahlili sonuçları 1-2 gün içerisinde sonuçlanır. Bu sonuçları direkt aile hekiminize giderek yorumlattırabilir, eksik olan değerleriniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun dışında E-Nabız üzerinden giriş yaparak tahlillerim sekmesinden de sonuçlara online olarak göz atabilirsiniz.

E-Nabız giriş: Tıkla

Göz atmak isteyebilirsiniz: Debridat kullananların yorumları

Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde kullanıcıların kan değerleri anlamları ve normal değerler hakkında sormuş oldukları soruların cevaplarını derledik.

Kansızlık en az kaç olmalı?

Kadınlarda 12, erkeklerde 13 g/dL değerinin altı anemi yani kansızlık olarak nitelendirilir.

Kan tahlili sonucunda neler belli olur?

Kan tahlili sonucunda vücudunuzun pek çok yeri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kansızlık, demir, B12 ve benzeri bizim için önem arz eden unsurlara cevap bulabilirsiniz.

Sonuç

İlgili içeriğimizde sizler için kan değerleri anlamları ile normal insanların olması gereken kan değerlerine, kan tahlilleri sonuçlarında en önemli değerlere ve benzeri buna ilişkin konulara değindik.

Umuyorum ilginizi çeken bir içerik olmuştur. Sizde kan ile ilgili bir sorun yaşadıysanız yorumlarda belirtebilirsiniz fikirlerinizi.

5/5 - (2 votes)

Karadut, kullanıcılarına SEO, teknoloji ve trend konularda bilgiler sunmayı hedefleyen ve uzun süredir içerik üreticiliği yapan toplu bir ekipten oluşur. Üretilen içeriklerin tamamı özgün ve kullanıcı odaklıdır.

Yorum yapın

1