İdrar Neden Köpürür? İdrar Hastalıkları

İdrar hastalıkları insanların hayatları boyunca başına en sık şekilde gelen rahatsızlıklar arasında yer alır. İdrarı vücuttan atılmasını sağlayan organlar için idrar yolu adı verilir, bu organlar; böbrek, üreterler, üretra ve mesanedir. İdrarın geçtiği yollarda çeşitli sebeplerden dolayı hastalıklar ve rahatsızlıklar meydana gelebilir.

İdrar Köpürmesi Neden Olur?

Erkeklerde ve kadınlarda idrar yaparken idrarın köpürmesi ve baloncuklar oluşması genellikle sağlıklı insanlarda görülen durumlardan biridir. Her ne kadar normal olarak kabul edilen bir durum olsa da bazı ciddi hastalıkların belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Sağlıklı kişilerin idrarı; açık sarı renkli, kendine özgü hafif kokuludur.

İnsanlar idrarlarını yaparken baloncuklar ve köpüklerle karşılaşabilir, bunun en temel sebebi; idrarın sert bir şekilde pisuvara çarpması, kullanılan ilaçlar, tüketilen gıdalar ve su tüketimidir. İdrarın köpürmesine neden olan durumlardan biri de pisuvarda kalan temizlik ürünlerinin kalıntılarıdır. İdrar köpürmesi şikayeti yaşayan kişiler, aynı zamanda sık şekilde idrara çıkıyorsa, idrar renginde ve kokusunda değişiklik varsa ve farklı sistemik şikayetleri de varsa ciddi hastalıklara sahip olabilir.

İdrarın köpürmesi şikayeti uzun süreli şekilde devam ettiği durumlarda aynı zamanda ödem, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik ve yoğunluk, mide bulantısı, kusma ve idrarda değişiklikler olması durumunda zaman kaybetmeden üroloğa gidilmesi gerekir. Küçük ve basit testler sayesinde idrar ile ilgili detaylı bilgi edinilebilir. İdrar hastalıkları konusunda hassas davranılması gerektiği unutulmamalıdır.

İlginizi çekebilir: Dideral nedir

Az Su Tüketmek

Gün içinde tüketilmesi gereken su miktarından daha az su tüketen kişilerde çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Günlük olarak böbreklerin atması gereken solüt yükün ve metabolik atıkların az idrar ile atılması yoğun idrar çıkışına yol açar. Yoğun idrar, kişilerin idrar yaparken köpüklenme ve baloncuk şikayeti yaşamasına yol açabilir.

Böbrek Hastalıkları

Böbrek süzme işlemi yaparken, protein gibi önemli maddelerin vücutta kalmasını sağlayan hayati bir göreve sahiptir. Böbreklerde sorun olması durumunda protein gibi önemli maddeler vücuttan atılır. Yaşanılan bu durum idrarın köpüklenmesine yol açabilir. Böbrek sağlığı konusu özellikle dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Böbrek yetmezliğinin ilk belirtisi olarak köpüklü idrar değerlendirilebilir. Böbrek yetmezliği tek bir belirti ile anlaşılamaz. Diğer belirtileri ise; ağızda bozuk bir tat, nefes darlığı, mide bulantısı, kusma, halsizlik, yorgunluk, ödem, kaşıntı ve idrar sıklığı şeklinde sıralanabilir.

Şeker Hastalığı

Sağlıklı insanların idrarında şeker içeriği bulunmazken şeker hastalarında kan şekeri 180 mg/dl’nin üzerine çıktığında idrar şeker değeri de yükselir. İdrardaki şeker yoğunluğunun artması, idrar yaparken idrarda köpüklenmeye neden olur. Şeker hastalığına erken teşhis koyulabilmesi için önemli belirtidir, ancak köpürmenin sıklığı ve uzunluğu belirleyici bir konu olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlarda yaygın şekilde görülen sorunlardan biridir. İdrar yolu enfeksiyonu kaynaklı idrarda köpüklenmeler görülebilir. İdrar hastalıkları arasında rahatsız edici belirtilere sahip olduğu için köpüklenme yeterli bir belirti değildir, aynı zamanda sık şekilde idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve ağrı eşlik eden diğer belirtileridir.

Hamilelik

Hamilelik sırasında vücuttaki hormanların içeriği ve diğer maddelerin yoğunluğunda değişiklikler meydana gelir. Yaşanan içerik farklılıkları idrar yaparken köpüklenme ve baloncuk oluşumuna dönüşebilir. Farklı belirtiler olması durumunda sürecin takip edilmesi gerekir.

İdrar Hastalıkları Nelerdir?

İdrar yollarında görülen hastalıklar için idrar hastalıkları adı verilebilir. İdrar yolunda görülen enfeksiyonları bulunduğu bölgeye göre ikiye ayırmak mümkündür. Sistit ve pyelonefrit olarak idrar yolu hastalıkları ikiye ayrılır.

Sonraki içeriğimiz: Perebron neye iyi gelir

Üretra ya da mesanede oluşan hastalıklar sistit, böbreklerde ya da üreterde oluşan hastalıklar ise pyelonefrit olarak adlandırılır. İdrar hastalıkları basit ya da kompilke görülebilir. Antibiyotik tedavisi ya da hastanede yatışa bağlı olan hastalıklar görülebilir.

5/5 - (2 votes)

Karadut, kullanıcılarına SEO, teknoloji ve trend konularda bilgiler sunmayı hedefleyen ve uzun süredir içerik üreticiliği yapan toplu bir ekipten oluşur. Üretilen içeriklerin tamamı özgün ve kullanıcı odaklıdır.

Yorum yapın

1